Saksıda Minyatür Bodur Gül Bakımı Nasıl Olmalıdır?


Minyatür Bodur Gül Özellikleri

Gül bitkisi çeşit olarak yediveren, bahçe gülü, baston gülü, sarmaşık gül ve minyatür bodur gül olmak üzere kendi arasında gruplara ayrılmaktadır. Bizim sizler için yazımızda anlatacağımız çeşidi minyatür bodur diğer bir ismiyle salon gülü türüdür. 

Romantikliğin ve duyguları yansıtmanın en büyük sembollerinden olan gül bitkisi türlerine göre kapalı ortamlara en uygun olanı minyatür bodur) güllerdir. Özelikleri bakımından kapalı ortamlarda bakılması en kolay olan gül çeşidi ise yine yazımızda anlatacağımız minyatür bodur diğer bilinen ismiyle salon gülleridir. 

Minyatür güllerin kapalı ortamlarda beslenmesinin ve tercih edilmesinin sebepleri yapısı itibariyle fazla büyüyüp boylanmaması ve uygun şartlar sağlandığında çiçeği üstünden eksik olmamasıdır. Bakımı en kolay gül çeşitlerindendir. 

Yaprakları ve çiçekleri normal güllere göre daha ufak yapılırdır. Dalları kürdan kadar ince olup iyi bakıldığında birazda kalınlaşabilirler. Boyları 40 cm daha fazla uzamaz. Minyatür güllerinizin çiçekli dalını çiçeği solduktan sonra üstünde bir kaç yaprak kalacak şekilde budarsanız daha çok dallanıp daha fazla gül açmasını sağlarsınız. 

Saksıda Minyatür Bodur Gül Bakımı Nasıl Olmalıdır?

1- Saksı Seçimi (Çok büyük saksı olmamalıdır)

Minyatür güller yapısı sebebiyle diğer gül türleri gibi çok büyük saksıya ihtiyaç duymazlar. İlk aldığınız günden itibaren yerine alıştıktan sonra 16 cm ile 22 cm boyutlarında saksıya aktarabilirsiniz. Saksı değişimi yaptıktan sonraki zamanlarda her iki yılda bir minyatür gülünüzü saksısından çıkarıp toprağının dış tarafını alarak aynı saksısına yeni toprak ekleyerek istemiş olduğu şartları sağlamı olursunuz.

2- Toprak Seçimi (Zengin içerikli toprakları severler)

Minyatür bodur güller diğer türlerindeki gibi killi ve bol besinli toprakları çok severler. Mineral ve besin miktarı olarak zengin içerikli toprakları seçmelisiniz. Kireçli topraklarda yaşayamazlar. Toprağına karıştıracağınız bir kaç paslı demir güllerinizin çok daha sağlıklı büyümesiniz sağlayacaktır. Gülleriniz için uygun olan toprağı hazır satılan güllere uygun topraklardan veya çiçekli bitkiler için satılan hazır topraklardan alarak temin edebilirsiniz. Toprak yapısı nem tutabilen ve geçirgen havadar toprak olmalıdır. 

3-  Işık Seçimi (Bol ışık severler)

Güllerin hangi türü olursa olsun diğer bitkiler içinde güneşi ve bol ışığı en çok seven bitkilerdendir.  Minyatür gül bakmak istiyorsanız öncelikli olarak bir cam kenarında konumlandırmalısınız veya bulunduğu yere en az 4 saat ile 6 saat güneş ışığı gelmelidir. Öğlen tepeden vuran kavurucu güneş ışığını özellikle yaz aylarında minyatür güllerinizden uzak tutmalısınız. Bu şartları sağladığınızda Minyatür gülleriniz hem çok sağlıklı hem bol çiçekli olaracaklardır.

4- Sulama (Suyu severler)

Minyatür (Bodur) güller suyu seven bitkilerdendir. Sıcak havalarda çiçeklerine su gelmeyecek şekilde yapraklarına fısfıs yapmanız güllerinizi çok memnun edecektir. Bu işlemi haftada iki kez yapmanız yeterli olacaktır. Toprağını kontrol ettiğinizde üst tabakasında bir iki parmaklık kuruma oluşmuşsa sulama işlemini yapmalısınız. 

Güller susuzluğa dayanıklı bitkilerden değildir. Bol çiçekli olmasını ve hastalıklılara karşı dayanıklı olmasını sağlamak için hazır satılan güllere uygun sıvı besinlerden toprağına ayda bir defa verebilirsiniz. Bunun dışında daha kolay yoldan kendi imkanlarınızla hazırlayabileceğiniz bitki besinlerinizi altta yazacağımız adresten okuyarak bitkilerinize uygulayabilirsiniz.

Bitkileriniz için doğal ve kolay yoldan hazırlayabileceğiniz Bitki Besinleri sayfamız.

5- Çoğaltılması (Çelik yöntemi veya kökten ayırma yöntemi)

Minyatür (Bodur) güller için en uygun çoğaltma yöntemi olarak çelik yöntemini kullanarak çoğaltma işlemini yapabilirsiniz. Bitkinizde çiçekli dallarındaki çiçekleri solduktan sonra budama işlemi yaptığınız dalları uygun bir şişe veya bardakta bol aydınlık alanda bekleterek köklendirip yeni minyatür güller elde edebilirsiniz. Kökten ayırma yöntemiyle de çoğaltılması mümkündür ancak bu işlem çelik yöntemine göre daha uzun bir zaman diliminde gerçekleştirilebilir. Kökten ayırdığınız yeni güllerinizi bekletmeden yeni saksılarına aktarmanız gerekmektedir.

6- Hastalıkları (Hastalıklara karşı hassas bitkilerdedir)

Özellikler kırmızı örümcekler, unlu bitler ve yaprak öz suyunu emen bitler minyatür güllerin en büyük düşmanlarındandır. Bunlar dışında her türlü mantar hastalıları da minyatür bodur gülleri sevmektedirler. Peki bu hastalıklara karşı ne yapmalısınız. Öncelikle bu hastalıklar oluşmadan önce gerekli tedbirleri almanız gerekiyor. Nem oranının yüksek olduğu veya serin aylarda bitkinizin yapraklarına fısfıs yöntemiyle sulama yapmamalısınız. Bu her türlü mantar hastalığına davetiye çıkaracaktır. 

Böceklerden korumak için ise özellikle bahar aylarında ve diğer aylarda bitkinizde her hangi bir hastalık olmasa bile her ay arap sabunu tarifimizi bitkinizin yapraklarına saksına uygulama yaparak koruma altına almanız gerekmektedir. Bu uygulamalar dışında hazır satılan ilaçlardan temin ederek bu hastalıklara karşı müdahalede bulunarak tedavi edebilirsiniz. 

Arap Sabunu kullanarak bitkilerinizi hastalıklardan koruyun. 

No comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir